foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Žmogaus protas viską atrakina trimis raktais - skaitmeniu, raide, nata. Žinoti, mąstyti, svajoti. Tai apima viską. V. Hugo

Telšių "Kranto" progimnazijos Viešvėnų skyrius

viesvenumokykla@gmail.com

Tai pakantumo, gebėjimo suprasti šalia esantį diena. Įvairūs tyrimai rodo, kad Lietuvoje žmonės labiausiai diskriminuojami dėl amžiaus, dėl lyties ir fizinės bei psichinės negalios.

                      2017 m. Tolerancijos dienos simbolis- rankos. Šios idėjos esmė – žmogaus rankomis pasaulyje daromi geri ir blogi darbai. Rankos sukuria ir rankos sugriauna...

Lapkričio 15 d. tikybos mokytoja Virginija Dirvonskienė sukvietė visus 5-10 kl. mokinius į mokyklos aktų salę, pamąstyti apie tai, kad visų rankos yra skirtingos: mažo vaiko, suaugusio ar senyvo žmogaus, vyro ir moters, skirtingų rasių atstovų – skirtingos rankos. Mokytoja paruošė protmūšį „Ką žinai apie rankas“. Mokiniai, pasiskirstę komandomis ieškojo išmintingų ir šmaikščių atsakymų apie žmogaus rankas. Nugalėtojų komandas mokytoja apdovanojo atšvaitais ir saldžiais prizais.

Lapkričio 17 d. mokykloje svečiavosi VŠĮ „Soneima“ darbuotojai- direktorius Artūras Zakarauskas, meninio užimtumo specialistė Liudmila ir socialinė darbuotoja Dovilė . 5- 10 kl. mokiniai susidomėję klausėsi apie žmonių, turinčių įvairią negalią veiklą, kūrybą. Gražūs meno dirbiniai rodo, kad grožį ir gėrį galime kurti visi, nepriklausomai nuo to, kaip atrodom... Reikia tik noro ir pasitikėjimo savimi. Mokiniai apžiūrėjo neįgaliųjų sukurtus darbelius, pateikė klausimų svečiams. Sužinojome, kad neįgalieji įstaigoje ne tik daro meno dirbinius, bet  ir maketuoja, gamina atvirukus, lankstinukus, vizitines korteles tvarko dokumentus, ugdo bendravimo įgūdžius.

1-4 kl. mokiniai kartu su mokytojomis ir „Soneima“  darbuotoja Liudmila  kūrė kalėdinius sveikinimus, diskutavo apie toleranciją, savo pačių rankyčių maketais „užaugino“ gražų tolerancijos medį.

Priešmokyklinės ugdymo grupės vaikai ir jų mokytoja Rita Gauryliene lankėsi socialinės pedagogės kabinete. Vaikai kalbėjo ką gali jų rankos, kokį darbelį kasdien jos turi padaryti, kad aplinka taptų gražesnė. Ant savo rankyčių maketų užrašę savo vardą ir gerumą skleidžiantį žodelį, mažieji pažadėjo būti kantrūs ir savo rankomis neskriausti kitų...

Visus labai sujaudino mokytojos Astos Stonkienės pasakojimas apie neįgalią mergaitę, kuri sėdėdama vežimėlyje savo rankomis kuria nuostabaus grožio kalėdinės eglutės žaisliukus.

Renginio metu skambėjusios Tolerancijos himno bei Lietuvos šviesuolio Leonido Donskio mintys dar kartą mums visiems patvirtino, kad kantrybės ir bendravimo pagrindas pirmiausia  yra- pagarba sau pačiam!

Tad tegul mūsų rankos daro tik gerus darbus. Tegu apkabina, sušildo, nuramina, pasirūpina, paguodžia šalia esantį! Tikėkim, stenkimės ir mums pavyks!

Socialinė pedagogė Edita Barsienė

NUOTRAUKOS

2024 Copyright Viešvėnų pagrindinė mokykla Rights Reserved